Inspiration

Tillagningstips

Kvills snabba tips

  • Tag fram köttet i god tid före tillagning
  • Torka av köttets yta
  • Salta och krydda före tillagning
  • Tillsätt köttet i pannan först då värmen är maximal
  • Fyll pannan till max 2/3
  • Använd stektermometer för att uppnå bästa resultat

Steka kött

Tag fram köttet i god tid innan tillagning (ca 30 min) så att köttet hinner bli rumstempererat. Torka av köttets yta med papper. Salta och krydda före tillagning. Smör ger ett gott smakresultat, men en liten mängd olja är ändå att rekommendera. Oljan gör att smöret inte bränns upp vid den höga temperatur som rekommenderas för att uppnå en god smak på det stekta köttet. Ett tips är att steka köttets båda sidor hastigt, 30-60 sekunder på varje sida, och sedan dra pannan från värmen och låta eftervärmen steka klart. Kontrollera köttets temperatur med en stektermometer.

Grilla kött

Tag fram köttet i god tid innan tillagning (ca 30 min) så att köttet hinner bli rumstempererat. Tänd grillen i god tid före tillagning så att en fin glödbädd hinner bildas. Torka av eventuell marinad från köttet, detta är viktigt då marinaden kan orsaka flammor som gör att det bränns vid. Tänk också på att blötlägga eventuella grillspett före användning. Gallret ska vara riktigt hett när du lägger på köttet. Använd gärna kött med lite mer insprängt fett vid grillning för en god smakupplevelse, exempelvis Kvills entrecôte eller högrev. Kontrollera köttets temperatur med en stektermometer.

Koka kött

Styckningsdetaljer som lämpar sig för kokning är exempelvis Kvills bog, bringa, nötrulle eller högrev. Placera köttet i en lagom stor kastrull, koka upp vattnet och tillsätt kryddor och salt. Som krydda kan exempelvis vitpeppar, lagerblad, enbär, morötter och lök användas. Sjud under lock tills köttet är mört och har ett lätt tuggmotstånd.